Zbirka

Malakološka zbirka sastoji se od 2.500 školjaka iz svih svjetskih mora. Školjke su vrhunske kvalitete u smislu reprezentativne velicine, besprijekornog stanja (neoštecenosti) i boje. Zbirka školjaka nije postavljena po strogim pravilima malakologije vec na nacin da opiše bogatstvo, ljepotu  i raznolikost mora na najbolji moguci nacin. Naravno da se, za one koji vole citati, uz svaku vrstu nalazi njen strucni latinski naziv i prijevod; uz još poneki zanimljiv detalj.

Na policama su zastupljene i neke od najrjedih vrsta  uopce za koje je gotovo jednako vjerojatno da cete na njih nagaziti u svojoj kadi kao i da cete ih pronaci u moru. Rijetke ne znaci istovremeno i ugrožene, jer se u pravilu radi o školjkama koje žive na teško pristupacnim  lokacijama, pogotovo u smislu dubine na kojoj obitavaju, pa je iz tog razloga njihov pronalazak vrlo rijedak.

Ribe zbog samog ogranicenja prostora nisu zastupljene u tako velikom broju, a od vecih primjeraka tu su prije svega  kupacima uvijek zanimljivi morski psi koji su u gotovo neizmijenjenom obliku postojali desecima milijuna  godina prije prvih kupaca. Dakle, teško da je znanstvena cinjenica da su im nedužni ili ne tako nedužni, ali svejedno ukusni kupaci osnova prehrane.

Koralji te cudne kolonije životinjica cijim nekretninama nijedna ljudska nije ravna, cine znacajan dio zbirke pogotovo u smislu graditeljskog savršenstva, raznolikosti i bezvremenske ljepote.

Morske kornjace   su takoder zastupljene u vecem broju skupa sa rakovima, zvjezdacama i krakatim glavonošcima u koji spada i cesti, ali svejedno fascinantni Nautilus Pompilius. Kad nešto najmodernije kao što je nuklearna podmornica pociva na  Nautilusovoj 'tehnologiji' staroj milijunima godina onda treba malo zastati, razmisliti i nakon trenutak dva biti malo mudriji nego prije.

FOTO FOTO FOTO FOTO FOTO FOTO FOTO
Slika1 Slika2 Slika3 Slika4 Slika5 Slika6 Slika7
Slika8 Slika9 Slika10 Slika11 Slika12 Slika13 Slika14
Slika15 Slika16 Slika17 Slika18 Slika19 Slika20 Slika21
Slika22 Slika23 Slika24 Slika25 Slika26 Slika27

 

 

petar jurisic petar jurisic petar jurisic petar© 2011 Morski Konjic | Jeremy D. design template used