O muzeju

Muzej Morski konjic nastao je u malom Hrvatskom , nekad ribarskom, a sada prekrasnom turistickom mjestu Baška Voda tijekom osamdesetih godina (1980 > ) kao privatna ideja i projekt  gospodina Ante Jurišica koji je na taj nacin materijalizirao svoju ljubav prema cudesnom hrvatskom moru i prirodi opcenito.

U pocetku se je ova pretežno malakološka zbirka sastojala vecinom od jadranskih vrsta školjaka, riba i rakova , ali kako sva mora svijeta prije ili kasnije dospiju i u Jadran, sve više i više novih eksponata pricalo je pricu i o susjedima Jadranskog mora i Atlantskog oceana.

Danas je muzej Morski konjic etabliran kulturni, a time i turisticki znamen Baške Vode u kojem se svake godine pojavi nešto novo i na policama i u srcima posjetilacaO malakologiji

Malakološka znanost nastala je prije cca. 2.500 godina. Puno je truda od tada uloženo u istraživanje i katalogiziranja prekrasnih mekušaca. Ali, koliko god truda da se još uloži malakologija ce uvijek biti 99 % divljenje i cudenje, a 1 % znanost. Na taj nacin koncipiran je i postav ovog muzeja.O odgovornosti prema prirodi

Protivimo se svakom bespotrebnom ili nerazumnom izlovu bilo koje vrste bilo gdje u svijetu. Nepoštivanje prirode je nepoštivanje njenog Tvorca koje uz to ugrožava i ljude; i one koji jesu i one koji ce tek doci.

Pribavljanje bilo kojeg muzejskog eksponata iz naše zbirke nije ugrozilo populaciju bilo koje vrste. Svi primjerci nabavljani su u vrijeme kada je njihov lov bilo dozvoljen i vrsta nije bila ugrožena.

 

petar jurisic petar jurisic petar jurisic petar© 2011 Morski Konjic | Jeremy D. design template used